Sağlıklı olarak dünyaya gelen her insanda biri sağda biri ise solda olmak üzere 2 böbrek bulunmaktadır. Çeşitli nedenlere bağlı olarak her iki böbreğin de işlevini yerine getiremez hale gelmesi durumunda ise böbrek yetmezliği adı verilen hastalık oluştur. Kronik böbrek yetmezliği ve akut böbrek yetmezliği hastalıklarına bağlı olarak böbrek yetmezliği nedenleri de değişmektedir.
Akut böbrek yetmezliği ani olarak ortaya çıkan böbrek yetmezliklerindendir ve böbreğe alınan darbe, hastanın uzun süre yoğun bakımda kalması, ağır travmaya neden olan bir kaza geçirmesi, şeker hastalığı ya da kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara sahip olması gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen böbrek yetersizlikleridir. Akut böbrek yetmezliği tedavisi mümkündür ve hastanın tamamen iyileşmesi sağlanabilmektedir.
Kronik böbrek yetmezliği ise adından da anlaşılacağı üzere müzmin bir hastalıktır ve ne yazık ki tek tedavi yöntemi hastaya yeni bir böbrek nakli yapılmasıdır. Kronik böbrek yetmezliği nedenleri arasında ise çok sık idrar yolu hastalıklarına yakalanmak, sık böbrek taşı ya da kumu düşürmek, yüksek tansiyon hastası olmak ve nefritler akla ilk gelenler arasında yer almaktadır. Kronik böbrek yetmezliği hastaları mutlaka böbrek nakli ameliyatı olana kadar beslenmelerine çok dikkat etmeli ve düzenli olarak diyalize girmeleridir. Diyaliz cihazı yapay bir böbrek görevi üstlenmekte ve bu süreçte hastanın kanını süzerek vücudunun sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlama görevini sağlamaktadır.