Mevsimlerin geçiş dönemlerinde yaşanan adaptasyon problemleri özelliklede bahar mevsimi ile beraber çok daha yoğun hissedilmektedir. Ağrı, sürekli uyku hali, depresif kişilik özelliklerinin açığa çıkması ve halsizlik gibi belirtiler ile kendisini gösteren bahar yorgunluğu aynı zamanda yaşam kalitesini de olumsuz yönde etkilemektedir. Bahar yorgunluğunu çok daha hafif bir şekilde geçirmek isteyen kişilerin ise beslenmelerine çok daha fazla özen göstermeleri gerekmektedir. Bahar aylarında sağlıklı beslenmek isteyen kişilerin birkaç basit noktaya dikkat etmeleri ise yeterli olacaktır.
Meyve Suyu Değil Meyvenin Kendisini Yemelisiniz
Kahvaltı günün ilk ve aynı zamanda en önemli öğünüdür. Bahar yorgunluğu depresyona kadar varabilen bir dizi sorunlara yol açtığı için bu geçiş döneminde kahvaltıya çok daha fazla özen gösterilmelidir. Bahar döneminde sürekli uyku hali hakim olduğu için sabahları uyanmak çok daha zor bir hal alır. Oysa güne erken başlangıç ve yapılacak iyi bir kahvaltı kaybettiğiniz enerjinizi size geri kazandıracaktır. Kahvaltıda beyaz peynir, mevsim yeşillikleri, yumurta, bal ya da pekmezden bir tatlı kaşığı ve posalı ekmekten birkaç dilim yemeniz yeterli olacaktır. Kahvaltıda yapılan en büyük hatalardan biri de taze meyve suyu sıkarak içmektir. Oysa ki meyve suyu fazla kalori almanıza neden olurken acıkma sürenizi de kısaltacaktır. Bu nedenle meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmeniz önerilir.
Lifli Gıdaları Tüketmeye Özen Gösterin
Bağırsaklardan emilimi daha yavaş olduğu için lifli gıdalar hem uzun süre tokluk hissetmenizi sağlamakta hem de bağırsakların çalışmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle ana öğünlerde mutlaka lif yönünden zengin yiyeceklerin tüketimi önerilir. Bahar döneminde bahar yorgunluğu yaşandığı için uzun süre aç kalmak çok daha zordur. Yaşanan olumsuzlukları önlemek adına az ve sık öğünler yenmeli, ana öğünlerde ise lifli gıdaların tüketimi tercih edilmelidir.
Kahve ve Çay Tüketimini Azaltın
İçinde tanen barındıran kahve ve çay bu özelliği nedeni ile vücutta su birikimine neden olur. Bahar döneminde vücutta ödem oluşumu artarken çay ve kahve tüketiminin fazla olması durumunda vücudun ödem tutma miktarı da büyük oranda artar. Bu nedenle bahar mevsimine geçiş döneminde mutlaka çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır.